Przeskocz do treści

Miód Kaszubski

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Gdańsku posiada zarejestrowany produkt regionalny pod nazwą "Miód Kaszubski", dla producentów którego wystawia stosowne certyfikaty. Miód kaszubski jest miodem pochodzący z nektaru roślin występujących na obszarze Kaszub lub nektaru i spadzi z tych roślin.
Wyróżnia się, miód kaszubski wielokwiatowy oraz miód kaszubski nektarowo – spadziowy. Nektar pochodzi z wielu różnych grup roślin występujących na terenie Kaszub. Miód kaszubski jest to płynny lub skrystalizowany miód wielokwiatowy lub nektarowo-spadziowy. Konsystencja miodu jest gęsta, płynna oraz lepka. Miód krystalizuje średnio i drobnoziarniście. Barwa miodu kaszubskiego zależy od jego rodzaju - wielokwiatowy jest barwy jasnożółtej, a nektarowo – spadziowy brązowo zielonej (bursztynowej) aż do ciemnobrązowej. Smak miodu kaszubskiego wielokwiatowego jest słodki, a nektarowo – spadziowego słodki z gorzkawym posmakiem i silnym specyficznym aromacie roślin występujących na terenie Kaszub. Proszę o zwrócenie uwagi, że stosowane przez niektórych producentów miodów nazwy "Miód z Kaszub" lub "kaszubskie miody" nie są tożsame z nazwą "Miód Kaszubski" i nie są certyfikowane przez Związek. Producenci w ten sposób  wykorzystują zbieżność nazw, aby uatrakcyjnić swoją sprzedaż.

Z pełną charakterystyką miodu można zapoznać się tutaj:  Miód Kaszubski
 lub Dane rejestracyjne miodu kaszubskiego. Pierwsza Etykieta Miodu Kaszubskiego.

W celu zarejestrowania się jako producent miodu kaszubskiego, należy wnieść opłatę rejestracyjną w wysokości 50,- oraz złożyć w biurze WZP wypełniony wniosek

Ponadto na terenie działania Związku można znaleźć również dwa inne miody zarejestrowane jako produkt regionalny, pod nazwą: Miód Pszczółkowski  http://www.gov.pl/web/rolnictwo/miod-pszczolkowski i oraz Miód leśny z Biernatki